В Стокхолм бяха обявени имената на първите лауреати на Нобеловата награда за

...
В Стокхолм бяха обявени имената на първите лауреати на Нобеловата награда за
Коментари Харесай

Нобеловата награда по медицина бе присъдена за имунотерапията на рака

В Стокхолм бяха оповестени имената на първите лауреати на Нобеловата награда за 2018 година. Традиционно, „ Седмицата на Нобел “ стартира с физиология и медицина. Тази година с първата Нобелова премия бяха удостоени Джейм Елисън и Тасуку Хонджу за основаната от тях  терапия на раковите болести посредством активирането на имунен отговор . Връчването на премията бе показано в директно предаване в YouTube, а в уеб страницата на учените е публикувана по-детайлна информация за достижението.



Учените са основали кардинално нов метод към лечението на раковите болести, напълно друг от в този момент употребяваните радиотерапия и химиотерапия. Новият способ получи името „ инхибиране на контролните точки “ на имунния отговор. Изследванията на нобелистите са върху изясняване на потискането на интензивността на имунните кафези от страна на раковите кафези.

Японският имунолог Тасуку Хонджу от университета в Киото откри на повърхността на лимфоцитите рецептора PD-1 (Programmed Cell Death Protein-1), който може да потиска тяхната интензивност. А Джеймс Елисън за първи път сподели, че антитялото, блокиращо инхибиторния комплекс CTLA-4 на повърхността на T-лимфоцитите, въведени в организъм на животно с израстък, води до активирането на противотуморна реакция и до намаляването на тумора. / kaldata.com

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР